2,6 milliárd forintból megújul a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya

Mintegy 2,6 milliárd forint állami támogatásból megújul a kastély nyugati szárnyának háromszintes épülete. MTI/Filep István

Mintegy 2,6 milliárd forint állami támogatásból megújul a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának háromszintes épülete - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán, a fejlesztés indítását jelző alapkőletételen a kastély díszudvarában.

György István kiemelte, hogy a fertődi kastély a kormány számra nem csupán turisztikai látványosságot jelent, hanem a nemzeti örökség egyik ékkövét, a kulturális élet egyik zászlóshajóját és a nemzetközi zenei élet egyik bázisát is.

Hozzátette: az épületegyüttes Európa-szerte is egyedülálló, pompájában, méretében és jelentőségében talán a versailles-i és a schönbrunni kastély ér fel vele.

Elmondta, hogy a kastélyegyüttes a zenei világával és Joseph Haydn örökségével erős központtá vált.

Az államtitkár felidézte, hogy Esterházy "Fényes" Miklós révén 1766 és 1790 között Fertődön Európa uralkodói udvarházainak pompáját és kulturális gazdagságát lehetett megtalálni.

A kormány olyan központtá kívánja tenni a következő években Eszterházát, ahol a látogatók visszacsöppenhetnek a 18. századba - mondta.

György István emlékeztetett, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban mintegy 60 milliárd forint keretösszegéből 18 kastély és 12 vár megújítása zajlik.

A tavaly elkészült beruházások látogatói száma 35 százalékkal nőtt 2020-hoz képest - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy a fejlesztések révén nemcsak megújított környezetet találnak a látogatók, hanem komplex turisztikai programokat is, mert a cél mindenhol az, hogy a beruházásokkal érintett területek ne csak kulturális, hanem gazdasági vonzáskörzetté is váljanak.

Egresitné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy a kastélyegyüttes Esterházy "Fényes" Miklós idején élte első fénykorát, a másodikat Cziráky Margit grófnőnek és Esterházy IV. Miklósnak köszönheti, akik a 19. és 20. század fordulóján folytatták az építkezést.

A műegyüttes harmadik fénykora pedig most valósul meg a kormány támogató döntései révén - mondta.

Emlékeztetett, hogy tavaly február 5-én indult el a kastély középrészének 4,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztése.

Május végén megnyitották a felújított rózsaházat, július 18-án pedig átadták a kastély nyugati szárnyának felújított földszinti részét, amelyben három kiállítás kapott helyet - sorolta.

Az ügyvezető hangsúlyozta azt is, hogy felelősségük, kötelességük és küldetésük is egyben, hogy a "közös örökséget" a lehető legteljesebb módon ismertté tegyék.