Komoly harc a strandon a jó helyekért

Annyira kevés a hely, hogy este is törölközőkkel foglalják a helyet Makarskán.

Szűk a strand a makarskai részen, a helybéliek és a turisták mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosan találjanak legalább egy törölközőnyi helyet, ahonnan könnyen elérhetik a tengert. Az utóbbi időben érdekes, és sok szempontból riasztó, szokás alakult ki Makarskán. A strandolók egész éjszakára kinn hagyják a parton a törölközőiket vagy gyékényüket, ezzel foglalva a helyet a másnapi strandoláshoz. Sőt, a Jutarnji hírportál szerint, az is előfordul, hogy néha még valaki ott is alszik biztosítani a másnapi területet a kimondottan jónak számító fák alatti árnyékos részeken.

Másnapi vendégeiket várják a törölközők Makarskán (kép:www.jutarnji.hr)Nem mindenhol van ez így a környéken, hiszen a táblák világosan jelzik, hogy senki sem hagyjon semmit a parton, mert azt a takarítók eltávolítják. Ezt be is tartják Podgora és Tučepi strandjain, ott esténként minden parton hagyott hulladékot begyűjtenek, ezzel szemben Makarskán szemet hunynak a kialakult szokás felett, színes törölközők tömege jelzi a másnapra foglalt területeket.

A hely turisztikai hivatal szakemberei nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a kialakult állapotok eléggé riasztóak a turisták számára, rengeteg negatív visszajelzést kapnak a turistáktól, és a szálláshelyek tulajdonosaitól, hogy a vendégeik nem a strandhelyek állandó vadászatával szeretnék tölteni pihenésüket, hanem civilizált körülményeket szeretnének a helyi strandon.