Jönnek az olcsóbb szállásárak Dalmáciában?

Érdekes összeállítást készített az egyik horvát lap, amely szerint július második felében jelentősebben csökkenhetnek a szállásárak Horvátországban, főleg a délebbi régiókban.
Kilátás Dubrovnikban. A városból nagyon hiányoznak a turisták.

A szezon lassan a közepénél tart. A szállásadók nagy része eddig kivárt, nem nagyon ment lentebb az árakkal, reménykedett a pozitív fordulatban. Azonban az eddig tartott árakon már egyre kevesebb a foglalás, főszezonban pedig az a legrosszabb, ha üresen állnak az apartmanok.

Akik eddig tartották a tavalyi árakat, lassan ők is kénytelenek csökkenteni, hiszen a konkurencia is ezt teszi. A turisták pedig tisztában vannak a helyzettel és tudják, hogy válogathatnak, vagy akár bátran alkudhatnak.

Ennek oka, hogy a Dubrovnik régió 13%, a Split régió 19%, a Sibenik régió pedig csak 27%-át érte el a tavalyi forgalomnak a turisták számának tekintetében. Zadar környékén valamivel jobb az arány, ott 40% körül tartanak.

A szállásadók is érzik a folyamatokat, szerintük ezt az évet valahogy túl kell élni, és a legdrágább apartmannak még mindig az számít, amit nem lehet kiadni. Sokan levitték az árakat, akár 40-50 euróért is lehet egy apartmant foglalni egy éjszakára 4 főnek. Idén gyakran a tulaj maga intézi a takarítást, így a költségein spórolhat, és ha valaki egy hétig marad, akkor az a pénz is jól jön ebben az időben.

Az újság szerint július végére 20-40 %-os árcsökkenést mutatnak a horvát szálláskiadással foglalkozó portálok. És a trend folytatódik, augusztus elejére 20%-kos csökkenés látszik. 

A horvát Index arról ír, hogy Dubrovnikban már 60%-kal csökkentek az árak. 

A kép azért kissé csalóka. Néhány helyen nem látunk olcsóbb árakat, mert sokan ki sem nyitottak eddig. Úgy gondolkodtak, hogy a zárvatartás is kevesebb veszteséget hoz, mint a nyitvatartás. Ezzel pedig nem növelték a régió kínálatát vendégágyakban.

A vendégek hiánya inkább Dalmáciára jellemző, a déli részekre, ahová fárasztóbb autóval utazni. Isztria és a Kvarner-öböl környékének szállásai nagyjából hozzák a tavalyi árakat, itt kevesebb a panasz a szállásadók részéről.

Az is látszik, hogy a bejáratott szállásokat kevésbé rázta meg a nyár. Azok a helyek, ahol a vendégek jól érezték magukat, ahová szívesen visszatértek az elmúlt évek tapasztalatai alapján könnyebben vészelik át a mostani helyzetet. A törzsvendégek és azok kellemes emlékei most sokat számítanak.

Szállásadók szerint a vendégek egyrészt keresik a biztonságos régiókat, másrészt figyelik az árakat. Sokan tudják, hogy a meghirdetett árak jóval magasabbak a tényleges piaci árnál, hiszen most a kínálat jóval meghaladja a keresletet.