Elkaphatom a koronavírust strandolás közben?

A koronavírusról még nem sokat tudunk, de annyit talán már igen, hogy a kezdeti tévhitek közül többet ki lehet zárni, pl. nem pusztul el 27 fokos melegben, stb.

Az igaz, hogy a meleg nem használ neki, és elvileg nyáron nehezebben is lehetne elkapni, de ezzel ellentétes folyamat is zajlik. Mivel megszűnt a távolságtartás, a melegben gyengülő vírusnak még mindig van annyi ereje, hogy a sűrűbb közegben megtalálja következő áldozatát.

A másik veszélyforrás ilyenkor a fedett és légkondicionált helyek, ahová sokan menekülnek be a meleg elől. A klímagépek típusától függően a veszély eltérő lehet.

A legtöbb szakértő szerint a strandolóknak nem kell aggódniuk a cseppfertőzéssel terjedő vírus miatt. Az uszodákban, akár a magyar, akár a horvát előírások szerint, a szabályszerűen adagolt klór mennyisége tönkreteszi a vírust.

Természetes vizekben és a tengerben is szinte kizárt, hogy fürdés közben elkapjuk a vírust.

A horvát szakértő szerint egy dologra kell figyelni, a sekély vízben fürdőző gyerekek szájon át kaphatnak el bármilyen fertőzést a vízből. Kimondottan a koronavírussal kapcsolatos kutatások még csak most zajlanak, de minimálisnak tűnik az esély, hogy a tengerben el lehet kapni.

Tehát, fürdeni biztonságos, inkább más miatt kell vigyázni a strandokon. Zárt terek, öltözők, mellékhelyiségek vagy büfék a veszélyesebb helyek. Amennyiben lehetséges, a parton a szomszédos napozóktól és a sorban állásnál is tartsunk távolságot.