Ha látta ezt a hatalmas bálnát, szóljon a kutatóknak!

Érdekes felhívást tett közzé az Adria élővilágát kutató Blue World Institute Horvátországban. Az elmúlt napokban ismét egy hatalmas bálna tűnt fel, de most szeretnék megvizsgálni, hogy egészséges-e, mert ezek a fajok nem szoktak ilyen sokáig egy területen tartózkodni.
Kép: Blue World Institute

Közönséges barázdásbálnát az Adrián az idén már többször láttak. Mi is beszámoltunk róla egyszer. A bálna több helyen is feltűnt egészen Montenegrótól az északabbi horvát régiókig. Normális esetben ezek a hatalmas állatok (a második legnagyobb bálnafaj a világon) nem tartózkodnak sokat egy helyen. Így a korábbi megfigyeléseket sosem követte újabb a következő napokon.

Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy az elmúlt 5 napban folyamatosan jönnek az észlelelések, hogy barázdásbálnát láttak a Velebit-csatornában.

Először a Krki-híd, majd Sv. Juraj, később pedig Ražanac közelében is felbukkant. Blue World Institute szakemberei nem zárják ki, hogy valami baj történhetett a bálnával, hiszen ez nem rájuk jellemző viselkedés. Szeretnék szakszerűen megközelíteni és megvizsgálni a bálnát, ehhez várták tegnap mindenki bejelentését az intézet megadott elérhetőségein. Feltételezéseik szerint a bálna sérült lehet, vagy más gonddal küzd.

A mai felhívás abban a tekintetben elérte a célját, hogy záporoztak a bejelentések, hogy merre látták a bálnát, de arról nem érkezett hír, hogy a szakembereknek sikerült-e kideríteniük valamit.