Az első hetekben több ezren váltottak jegyet az Adria InterCity-re

Fotó: MÁV

Már háromezernél is több jegyet váltottak a július 2. óta közlekedő Adria IC-re. Az eddig oda-vissza közlekedett nyolc-nyolc vonatra 1047 utas váltott jegyet, az első vonaton a hálókocsik 95 százalékos kihasználtsággal futottak és a teljes vonat kétharmada telt meg.

A gyermekek számára mostantól, korlátozott számban már 5 eurós jegyek is vásárolhatók. Az Istria expresszvonat szintén az Adriához, a szlovén tengerpartra, Koperbe jár naponta, valamint közvetlen ülő- és hálókocsikkal a Kvarner-öböl mellé, Fiumébe (Rijekába) közlekedik.

A járványhelyzet enyhülése óta, újra kinyílt a világ, élénkül a belföldi mellett a külföldi idegenforgalom is. A vasúttársaság arra törekszik, hogy modern és környezetbarát járművekkel, optimális menetrenddel és utasbarát szolgáltatásokkal nyerje meg az utasok bizalmát, hogy nyaralásukhoz is a közösségi közlekedést válasszák. A Splitbe, minden elemében megújult, korszerű, légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal, valamint a teljes szakaszon étkezőkocsival közlekedő Adria éjszakai vonat népszerűsége felülmúlja az előzetes várakozásokat. Az érdeklődés nagy, naponta 50-100 helyet foglalnak az utasok. Az előzetes foglalási adatokból jól látszik, hogy főként a hétvégi napokon induló vonatok a népszerűek, több olyan júliusi és augusztusi járat is van, ahol a hálókocsihelyek foglaltsága már most 80-90 százalék közötti, azonban fekvőhelyes jegyek továbbra is elérhetőek még.

A MÁV-START egyik legnépszerűbb éjszakai vonatára a korszerű és kényelmes utazás elősegítése érdekében a MÁV online jegyvásárlási felületén, a megújult ELVIRÁN keresztül is megvásárolhatók a menetjegyek. A jegyvásárlás folyamata egyszerűsödött, most először a háló- és fekvőhelyes kocsikra szóló jegyek is megválthatók, a felnőttjegyek 48 eurótól. Fontos újdonság, hogy az egyre több országba elérhető START Európa ajánlatoknál megszokott, 5 eurós gyermekjegyek már az Adria IC-n is megvásárolhatók. Az új lehetőséggel a 6 és 14 év közötti gyermekekkel utazók élhetnek, vonatonként korlátozott számban, a 6 és 4 ágyas fekvőkocsiban, illetve 3 ágyas hálókocsi foglalása esetén. Az 5 eurós gyermekjegy Budapesttől a tengerig és vissza is igénybe vehető a rendelkezésre álló készlet erejéig.

Az Adria InterCity Budapestről Splitbe keddenként, péntekenként és vasárnaponként; míg visszafelé szerdánként, szombatonként és hétfőnként közlekedik, menetideje 14 óra, a vonat az út nagy részélt éjszaka teszi meg. A járat Budapestről 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel 500 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe 8:46-kor érkezik. Visszafelé Splitből a vonat 18:28-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik. A vonat menetrendjével, szolgáltatásaival kapcsolatos részletes információk a www.mavcsoport.hu/adria oldalon érhetőek el. A jegyek a jegy.mav.hu oldalon és a nemzetközi pénztárakban vásárolhatók meg.

Az Istria Expressz augusztus 28-áig naponta 20:35-kor indul a budapesti Déli pályaudvarról Veszprém, Zalaegerszeg, Maribor, Ljubljanán keresztül Koperba és közvetlen ülő- és hálókocsikkal Rijekába. Koperba reggel 8:33-kor; Rijekába délelőtt 9:27-kor érkezik. A vonat Koperba ülőhelyes kocsikkal közlekedik, a jegy 19 euróért a MÁV-START nemzetközi pénztáraiban, az ELVIRA felületén és a MÁV applikációban vásárolható meg. A Rijekába menő hálókocsik árazása: 19 euró (3 személyes), 28 euró (2 személyes) és 49 euró (1 személyes); ezeket a jegyeket csak a pénztárakban lehet megváltani. Az ülőhelyes kocsiba 24 euró Rijekáig a jegy ára, ez megváltható a pénztárakban és online platformokon is. A járatokra a START Európa kedvezményei érvényesek, az 5 eurós gyerekjeggyel együtt. A jegyár a hálókocsiban a fülkében felszolgált egyszerű reggeli árát is tartalmazza.