Idén nem indul Regiojet vonat Budapestről az Adriára

A cseh magánvasút, a Regiojet, az előző években Prágából indított adriai járata rendszeresen megállt Magyarországon. A korábbi csornai megálló helyett tavaly már Budapestet is érintette a járat. Idén azonban Magyarországon nem lehet felszállni a Rijekába és Splitbe közlekedő vonatokra. 

A vonat délután indul Prágából és Pozsony érintésével éri el az Adriai-tengert. A menetrend időpontokban nagyjából hasonlít a korábbiakra, azonban távolságban már nem. Idén elmarad a budapesti kitérő. Bár a vonat áthalad Magyarországon, de nálunk nem lehet rá felszállni. 

A vasúttársaság a változást azzal indokolta, hogy így jobban tudják tartani a menetrendet. A tavalyi szezonban többször is előfordulttak hosszabb késések. A mostani szezonban a megspórolt budapesti kitérővel és a lazábbra tervezett menetrenddel csökkenthető a késések száma. 

Nyilvános adatokról nem lehet tudni, hogy hány utas vette igénybe a járatot Budapestről, de vélhetően ez egy eléggé alacsony szám. Korábbi közlemények szerint az utasok nagy részét a csehet adják, 10% pedig Pozsonyban szállt fel. A vonat nagy valószínűséggel simán megtelik a cseh és szlovák fürdőzőkkel is. 

Magyaroknak maradhat a MÁV közvetlen éjszakai járata, amely tavaly július 2-án indult el Budapestről. Amennyiben az idei járatról újabb részletek kiderülnek, itt közzétesszük.