Horvát Adria: 15 kunát is elkérhetnek egy gombóc fagyiért

Ela’s Icecream & More Splitben. Itt 14 kuna egy gombóc május elején

Az áremelkedés az idén sem nálunk, sem a horvátoknál nem ismeretlen jelenség. Az élelmiszerekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban kisebb-nagyobb drágulásra kell készülni az idei adriai nyaralásnál.

Sok minden drágult a boltokban és a vendéglőkben, most azonban az adriai nyaralások kihagyhatatlan finomságáról, a fagyiról lesz szó.

A horvát sajtóban egyre gyakoribb téma az utóbbi napokban a fagylalt árának emelkedése. Isztriai és dalmáciai lapokban is arról írnak, hogy több fagyizóban már 15 kunát kérnek egy gombócért. Ez 50 forintos kunával számolva már 750 forintba kerül.

Az isztriai újság arról számol be, hogy Pula belvárosában már van olyan hely, ahol 15 kunába kerül egy gombóc. A fagyi ára átlagban 2-3 kunával emelkedett tavaly óta. Azt is megemlítik, hogy a tavalyi 50 kunás pizzáért az idén jóval többet, akár 80-at is elkérnek.

A dalmát lap Split területén található fagyizókat és cukrászdákat járta körbe. A legolcsóbb helyen 10, a legdrágább cukrászdában 15 kunát kértek egy gombócért. A többi helyen 11-14 kuna között alakult az
ár. Ez csak a gombóc ára, további tétel lehet pl. az édestölcsér. A cikk szerint egy apuka nem hitt a fülének, amikor az egyik helyen 2 gombócért édestölcsérben 36 kunát (2 x 13 + 10 kuna) kértek.

Természetesen a fagylaltárak városról-városra, helytől függően változnak a horvát tengerparton. Az adag nagysága is eltérő lehet, de minimum 10 kuna körüli árakra készüljünk, a felkapottabb városrészen és cukrászdákban pedig ennél jóval drágábbra.