Horvátország egyes részein rendkívüli állapotot hirdettek árvízveszély miatt

Horvátország egyes részein rendkívüli állapotot hirdettek árvízveszély miatt, a legrosszabb a helyzet Zára (Zadar) megyében, Gracac környékén, ahol a lakosság egy részét evakuálni is kellett - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn.

Az özönvízszerű esőzések miatt vasárnap a Zrmanja folyó kilépett a medréből és elárasztotta az észak-dalmáciai Obrovac város területét, a megáradt Otuca folyó pedig Gracac településén öntött el több házat, udvart, pincét és utat. A lakosok egy részét evakuálni is kellett.

Mario Andric, a zárai polgári védelmi szolgálat vezetője elmondta: a Zrmanja folyó vízszintje hétfőn elérte a 302 centimétert, ami 39 centiméterrel magasabb az eddigi rekordszintnél, és tovább nő. "A helyzet ezért nagyon súlyos" - mutatott rá.

Bozidar Longin, Zára megye elöljárója szerint mindkét településen óriásiak a károk.

Gracacon rövid idő alatt négyzetméterenként helyenként 350 liternyi csapadék is lehullott - mondta, hozzátéve: "ha számításba vesszük, hogy Zára megyében az évi átlagos csapadék 900 milliliter, akkor el tudják képzelni, milyen súlyos a helyzet".

A közép-horvátországi Sziszek-Monoszló megyében (Sisacko-moslavacka zupanija) a horvát hadsereg 300 katonáját vezényelték ki árvízvédelmi intézkedések végrehajtására Hrvatska Kostajnica és Nova Drencina térségében, az Una és a Száva folyó áradása miatt.

Nő a Kupa i Korana folyó vízszintje is. A meteorológiai szolgálat erre a területre további esőt jelzett. Így Károlyvárosban (Karlovac) is árvízkészültség van érvényben.