Medveles az új turisztikai attrakció Horvátországban

Kép a HRT lenti videójából

Bár kevés az esély arra, hogy valaki megunja a Kvarner régió strandjait, ha mégis akkor egy kis utazással a hegyekbe mostantól egy teljesen más programot lehet kipróbálni, akár családostól.

Fiumétől (Rijeka) kb. másfél órás autózásra találgató Čabar és környéke, ahol medvelesre várják a turistákat.

Az ötlet 7-8 évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy helyi vadászban, akihez francia turisták érkeztek kifejezetten azzal a céllal, hogy medvét szeretnének látni. Medvét ugyan aznap nem sikerült látniuk, de a vadász komoly vállalkozásba fogott, amelyben mára öt különálló rejtekhelyet épített a medvét látni szerető turistáknak.

A rejtekhelyek közös tulajdonsága, hogy hangszigeteltek, az ablakain nem lehet belátni, és még egyéb titkok, hogy a medvék ne fogjanak gyanút. A lenti videóban láthatóak ezek az építmények.

A vadász egyébként nem bízza a véletlenre a medvék megpillantását. Naponta ugyanabban az időben helyez el számukra élelmet a rejtekhelyek előtt, így nagyobb eséllyel szoknak a megfigyelőpontok közelébe.

Elmondása szerint közel 200 medve élhet a környező hegyekben. Leinkább a természetfotósok érdeklődnek a lehetőség után, és leginkább külföldi turisták. Gyakran előfordul, hogy rengeteg más állatfajt is sikerül megtekinteniük, de a többség a medvék miatt érkezik ide.