Meglepetés? Vir a legnépszerűbb horvát üdülőhely az idén!

Nem tévedés. Népszerűbb, mint Pula vagy Krk, vagy Trogir vagy végül is akármelyik ismert horvát tengerparti települést említhetnénk.

Eltelt a hetedik hónap is az idén. így kijöttek a horvát szálláshelyek statisztikái januártól július 30-ig. Bár már volt róla szó korábban, hogy Vir sziget mennyire népszerű, de azért az ütős kis meglepetés, hogy a vendégéjszakákat tekintve Vir vezeti a horvát üdülőhelyek listáját.

Vir az idén az egyetlen horvát település, ahol átlépték az egymilliós határt, egész pontosan 1.000.595 vendégéjszakát regisztráltak eddig. Ezzel olyan népszerű isztriai üdülőhelyeket előztek meg, mint Rovinj és Medulin. A negyedik helyen Mali Lošinj, az ötödik Poreč és a hatodik helyen Umag található. Csak ez a hat település teljesített eddig 600 ezer vendégéjszaka felett Horvátországban.

Mi lehet Vir sikerének a titka?

A polgármester szerint sokan nem értették annak idején az ingatlannal összekötött helyi turisztikai fejlesztéseket, amely most nagyon jól kamatozik. Annak idején a sziget ingatlanjainak nagy részét külföldiek vásárolták meg.

A külföldiek gyakran elhozzák családtagjaikat, barátaikat és ismerőseiket, vagyis ez a legjobb reklám a szigetnek. Sok külföldi alapított vállalkozást az idegenforgalomra alapozva és saját csatornáikon keresztül folyamatosan hozzák a külföldi vendégeket.

A közel 2000 vendéglátónak a fele külföldi, főleg magyarok és szlovénok. Az elmúlt 15 évben ezek a külföldi szállásadók rengeteget tettek azért, hogy Vir feljebb kerüljön a horvát üdülőhelyek listáján. Így került be a település a legjobb tízbe, most pedig az élre.

Egy dolog van, amelyet a polgármester is elismer. Az ilyen vállalkozásoknál nem könnyű harcolni a fekete-, illetve a szürkegazdaság ellen. Az elmúlt 15 év is ezzel telt el, de mára már egyre jobban fehéredik a szállásadók kínálata.