Koronavírus: Zadar régió vörös lett, az osztrákok már figyelmeztetnek

Ahogy a térképen is látható a nagyrészt zöld besorolású Horvátországban a Zadar régió ezen a héten a vörös kategóriába került.

Ennek oka, hogy a 14 napos friss napi fertőzöttek átlaga átlépte az 50-es határt. A hivatalos horvát adatok szerint ebben a régióban messze a legmagasabb most az aktív fertőzöttek száma. Ma elérte a 113-at, ugyanez a szám a Split régióban 50, Dubrovnik környékén pedig 55. Különösen jó helyzetben van az Isztria régió, ahol csak 2(!) aktív beteget tartanak nyilván.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kijelentette, hogy nem teszik kötelezővé az oltást, de megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az egészségügyben, a szociális ellátásban és az oktatásban kötelezővé tegyék-e a koronavírus elleni oltást.

Az Európai Unióban a lakosság 50 százaléka már megkapta mindkét védőoltást, Horvátországban viszont a jogosultak mindössze 38,4 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát.

Az arány még rosszabb, ha a tengerparti, főleg a dalmát régiókat nézzük. Az oltakozás aránya a spliti, sibeniki és dubrovniki régiókban a legalacsonyabb.

Zadar régióban már július 5. óta szigorításokat vezettek be. Papíron számos tömegrendezvény megtartását betiltották, a gyakorlatban azonban ez nem mindig valósult meg. Horvát szakértők figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi szabályozás elegendő Horvátországban, nincs szükség további szigorításokra. A legnagyobb gond, hogy az emberek túl lazák, a mostani intézkedéseket sem tartják be.

A Zadar környékén bevezetett intézkedések ezen a hétvégén járnak le hivatalosan, de a jelenlegi helyzetben nincs rá esély, hogy enyhíteni fognak. Ezzel egyidőben további régiók is arra készülnek, hogy korlátozásokat vezetnek be a következő napokban.

Fontos hangsúlyozni, hogy Horvátország nem lett veszélyes hely az utóbbi napokban. Osztrákok és a németek napi szinten figyelik a horvát eseményeket, hiszen nagyon sokan utaznak az Adriára. Az általuk kiadott figyelmeztetést érdemes megfogadni: vagyis betartani a szabályokat és lehetőleg kerülni a zsúfolt helyeket.

Eddig nem írtunk a delta variánsról, amely Horvátországban is megjelent. A magyar sajtóban már megjelentek vészjósló forgatókönyvek a horvát szezonnal kapcsolatban. Tény, hogy a variáns kétszer olyan gyorsan terjed, mint az "alapváltozat" és jobbára a fiatalokat fertőzi meg. Szakértők szerint a variáns ki tudja "cselezni" a már kialakult (akár korábbi betegségtől vagy oltástól kapott) védettséget, és újrafertőz. Ezért sokan megkapták, akik már túl vannak két oltáson is, igaz a beoltottak általában enyhébb tünetekkel ússzák meg.

Osztrák beszámolók szerint a delta variáns aránya már 54,5% a friss fertőzöttek között a Zadar régióban.