Horvátország: rosszabb most a járványhelyzet, mint tavaly ilyenkor

Tizennyolc százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az előző héthez képest, és míg tavaly ugyanebben az időszakban átlagban 66 új esetet regisztráltak naponta, ez a szám most 104 - mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

"A turisztikai szezon elején vagyunk, és rosszabb a helyzet, mint tavaly, ez figyelmeztetés, hogy be kell tartani a járványügyi intézkedéseket" - hangsúlyozta Capak.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerint a fertőzés terjedését az ellenőrizetlen tömeges összejövetelek okozzák.

Mint mondta, be kell tiltani azokat a rendezvényeket, amelyeket nem lehet ellenőrizni, amelyek látogatóiról nem lehet megállapítani, rendelkeznek-e védettségi igazolással. A tárcavezető továbbá bejelentette: fokozottabban fogják ellenőrizni a járványügyi korlátozások betartását.

Csütörtöktől az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak egy lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön.

Vili Beros egészségügyi miniszter szerint ez elég figyelmeztetés arra, hogy a járványt komolyan kell venni. "Megvannak a feltételek ahhoz, hogy a tengermellék újra zöld besorolásúvá váljon, és megmentsük a turisztikai szezont. A kulcs a mi kezünkben van" - mondta. Hozzátette: vannak megelőző intézkedések, amelyeket be kell tartani, és van oltóanyag, valamint lehetőség is arra, hogy bárki előjegyzés nélkül megkapja az oltást.

Horvátországban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze valamivel kevesebb mint 39 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát. A legkevesebben éppen a tengermelléken olttatták be magukat.

Az elmúlt 24 órában 131 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben egy beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8234-re emelkedett. Kórházban 112 beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.