Vir: minden rekordot megdönt a vendégek száma

Dörzsölhetik a tenyerüket a helyi turisztikai szakemberek és vendéglátók, hiszen Vir látogatottsága jelentősen megugrott az idei év eddigi időszakában. Még a járvány előtti évekkel összehasonlítva is látványosan emelkedtek a számok.

Az április 15-ig nyilvántartott adatok szerint az idén 1485 vendég érkezett a szálláshelyekre, ahol 23 181 vendégéjszakát töltöttek el. Tavalyhoz képest a vendégek száma közel 60%-kal emelkedett, azonban a vendégéjszakák száma több mint a duplája (109,1%) eddig.

Sokan tipikus magyar üdülőhelyként tekintenek a környékre, azonban az idén eddig a szlovénok emelik meg a statisztikát. A vendégek számát ők vezetik (26,4%), a németek (19,1%), a bosnyákok (14,9%), az osztrákok (9,71%) és a magyarok előtt (9,61%). A helyi idegenforgalmi hivatal szerint ez az öt ország adja a vendégkör 80%-át. Hozzájuk csatlakoznak majd hamarosan a csehek és a szlovákok.

A statisztika akkor mutat érdekes képet, ha a járvány előtti utolsó "normális" évvel, 2019-cel hasonlítjuk össze. Ez azért is reális, hiszen ez az év tartja eddig a látogatottsági rekordot minden tekintetben. Nos, ehhez képest is alakul a rekord. A vendégek száma 24,1%-kal, a vendégéjszakák száma 35,5 %-kal emelkedett.

A vendégek száma valószínűleg idén minden rekordot megdönt, a helyi turisztikai hivatal képviselője szerint a földhivatali adatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban sok cseh, szlovák és magyar vásárolt ingatlant, amelyek további vendéget fogadhatnak.