Meleg nyárra figyelmeztetnek a horvát meteorológusok

A Horvát Meteorológiai Intézet (DHMZ) közzétette középtávú előrejelzését a nyári hónapokra. A jelenlegi adatok szerint a szokásos átlagnál (az 1981 és 2010 közötti időszak) melegebb nyár lesz Horvátországban.

Júliusra és augusztusra nagy valószínűséggel jósol a meteorológiai intézet a szokásosnál melegebbet. Felhívják a figyelmet, hogy többször is hőhullám érheti el Horvátországot, amikor a magas hőmérséklet már az egészségre is veszélyes lehet.

A csapadék előrejelzése nehezebbnek tűnik, de az eddigi tapasztalatok és az előrejelzések is azt mutatják, hogy a szokásosnál szárazabb idő várható, kevesebb csapadékkal. A csapadékhiány idén is jellemző volt Horvátországra, január és április között kevesebb hullott a szokásosnál.

Dalmáciában havonta átlagosan kevés csapadék hull (20-30 mm), így az is előfordulhat, hogy egy nagyobb eső akár egy heti, vagy egy havi mennyiséget is hozhat.

A meteorológusok felhívják arra a figyelmet, hogy az idén is valószínű, időnként, rövid időszakra hűvösebbre fordul az idő. Ezeket nem lehet pontosan megjósolni.

Az ilyen előrejelzések az érdekes olvasmányok kategóriájába esnek. A nyaralás tervezése szempontjából nem sok segítség.

Az biztos, hogy a többnapos. akár egyhetes, meleg periódust mindig megzavarja egy rövid lehűlés az Adrián. Ilyenkor, főleg, ha szélviharral érkezik a lehűlés a víz hőmérséklete gyorsan csökkenhet.

Idén májusban kétszer is megfigyelhető volt, hogy a tenger hőmérséklete egy viharos időszak után hirtelen 3-4 fokkal csökkent. Ez attól van, hogy a felszíni, már megmelegedett, réteg, a viharban összekeverik az alsóbb, hidegebb rétegekkel.

Nyáron ez annyit jelenthet, hogy a 25 fokos víz helyet egy rövid ideig frissítően "hűvös", 22-23 fokosra csökken a víz hőmérséklete.