Már felmelegedett, és még kristálytiszta a horvát Adria

Az előző napokban ismét visszatért a nyár a horvát Adriára. Nemcsak a levegő, hanem a tenger hőmérséklete is lassan behozza a lemaradását. Közben kijöttek a legutóbbi vizsgálatok eredményei: a horvát strandok 99%-a kristálytiszta vizű.
Proizd sziget, Velka Luka

Kezdjük a minőséggel. A múlt heti vizsgálatok szerint, a 950 megvizsgált horvát strandból 941 strand vize kapott kiváló minősítést (99,05%). Hét strand jó, kettő pedig megfelelő besorolást kapott. Szerencsére azon a héten fürdésre nem ajánlott strandot nem találtak.

A mérések idejében 20-22 fok között alakult a víz hőmérséklete, amely 2-3 fokkal hidegebb az ilyenkor szokásosnál. A héten aztán melegedett a levegő és ezzel együtt a víz hőmérséklete is. Ma már 24-25 fokos hőmérsékleteket jelentettek a hivatalos meteorológiai mérőállomások. Nem is csoda, ha ilyen képek érkeznek a horvát strandokról

Horvátországban kicsit hűvösen kezdődött a nyár, 2014 óta nem volt ilyen hűvös a nyár eleje. Mostanában is jellemző, hogy a meleg időszakokat gyors lehűléssel járó zivatarok és viharok szakítják meg.

Idén még nem volt az igazi, 35-40 fok közötti kánikulai nyár, de meteorológusok szerint erre még augusztusban bőven van esély.